Ga aan de slag in de bouw

Wil je aan de slag als Zzp’er in de bouw, de machinebouw, of als ingenieur, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Was vroeger metaal bewerken al je passie en wil je die doorzetten tot je betaalde baan? Welke interesse er ook precies in je schuilt, lees gauw mee, en laten we samen ontdekken hoe je precies aan de slag gaat in toch wel de leukste sector die er bestaat: de constructie en de bouw.

 

Bouwen, bouwen, bouwen

 

Mensen die dingen bouwen; wat hebben we ze nodig. Dat klinkt misschien cliché of overbodig, maar denk eens aan alle bruggen, gebouwen, wegen, treinen, vliegtuigen en auto’s die onze levens vergemakkelijken, om het dan nog maar niet te hebben over alle kleinere gebruiksvoorwerpen waar talloze machines het werk doen (en die machines moeten, je raadt het al, ook weer allemaal gebouwd worden). Er zit een menselijke vingerafdruk op zo’n beetje alles waarvan wij elke dag het comfort en het gemak mogen ervaren, en dus is een baan in de bouwsector één van de meest nobele dingen. Misschien denk je nog dat het enkel handwerk is, en dat is ook heel waardevol, maar het is ook nog eens niet waar. Er zijn ontzettend veel facetten aan de constructie van een machine of een brug. Er moet een ontwerp komen, er moeten allerlei onderdelen en gereedschappen ontwikkeld worden, en vervolgens moet iets ook nog eens vaardig en vooral werkend in elkaar worden gezet. Als bouwvakker tot ingenieur help je met het creëren van iets uit niets, en dan ook nog eens iets waar mensen écht iets aan hebben. 

 

Het Zzp’er leventje

 

Maar nu even praktisch; daar houden we tenslotte van. Hoe kom jij aan de bak in de mooiste sector die er is? Allereerst is het belangrijk om je te bedenken waar je expertise ligt, of waar je wil dat die gaat liggen. Wil je meer aan de innovatieve kant staan, aan het begin van het proces? De persoon die met liniaal en meetlint bepaalt en berekent wat er gebouwd moet worden? Of wil je juist de praktische kant meemaken, op de werkvloer staan en helpen met de bouw met je beide handen? Er zit uiteraard nog van alles tussen die twee, maar bepaal waar jij wil staan en zoek scholing op basis daarvan. 

 

Zolang je iets wil en er hard voor werkt (en een beetje geluk hebt) komt alles goed en krijg jij alles voor elkaar. Succes, en bouw ze!

Geef een reactie