Schrijven, boeken drukken en printen

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld, een bestandje vanaf je pc of telefoon afdrukken met een printer. Toch zit daar een hele geschiedenis achter. In dit artikel wordt er kort ingegaan op deze geschiedenis. Van het schrijven en overschrijven van stukken tekst en boeken, naar de moderne boekdrukkunst en uiteindelijk de printer die voor velen van ons het leven ontzettend makkelijk maken. Lees dus snel verder.

Boekdrukkunst

Vroeger, heel vroeger, was een boek een waar meesterwerk, omdat mensen het met de hand moesten schrijven en overschrijven. De letters werden mooi versierd, wat nu nog steeds als rijkdom kan worden gezien. Toch kwam daar, gelukkig voor al die schrijvers, rond de middeleeuwen verandering in. De boekdrukkunst werd namelijk uitgevonden. Deze uitvinding zette eigenlijk heel Europa op zijn kop. De boekdrukkunst is rond 1450 uitgevonden door meneer Gutenberg. En in de tweede helft van de vijftiende eeuw verspreidde de kunst zich eigenlijk over heel Europa. De eerste boeken werden gedrukt met losse loden letters, maar in diezelfde tijd was er nog een andere manier om boeken te drukken, namelijk de blokdruk. Dit gebeurde met blokken hout die de tekst of afbeelding weergaven. Omdat deze manier zoveel tijd koste, zijn er weinig boeken op deze manier gedrukt. Uiteindelijk is de boekdrukkunst dus zo ver verspreid over Europa dat boeken ook gemakkelijker verspreid konden worden.

Printen

En dan maken we een sprongetje in de tijd, want ruim 400 jaar later werd daar de eerste printer uitgevonden. Maar niet zonder de tussenkomst van de lithografie uit 1796. Dit was een techniek waarbij afdrukken konden worden gemaakt op een zacht oppervlak met chemicaliën zoals inkt. Daarna kwamen de fotokopieerapparaten in 1960, die essentieel werden voor het kantoorleven. En tot slot ontstonden ook de thermische printers, laserprinters, inkjetprinters en het afdrukken in 3D. De thermische printer is lang erg populair geweest en dit soort printers gebruiken warmte om te kunnen drukken op wit papier. De inkt printer uit de jaren ‘50 is een van de meest gebruikte printers op de wereld, samen met de laserprinters die in 1970 tot stand kwamen. Inmiddels hebben veel mensen een printer in huis die ze simpel kunnen vullen met bijvoorbeeld een brother toner of cartridge. Met een inkt printer kan namelijk een afbeelding worden afgedrukt op papier en kunststof platen. Tot slot is een van de nieuwste technologieën het afdrukken van 3D teksten of afbeeldingen.

Geef een reactie